Natuur- en duurzaamheids educatie

Basisschoolklassen kunnen bij de Speeldernis deelnemen aan Natuur en duurzaamheidseducatie lessen. Tijdens deze vier seizoenenlessen leren kinderen op speelse wijze ontzettend veel over natuur. De kinderen ervaren zo’n les als een avontuurlijk schoolreisje vol spontane ontdekkingen waar ze vaak erg naar uitkijken.

“Kom gauw kijken ik heb een kikker gevonden!”
“Meester, dit was de leukste dag ooit”

Ook leerkrachten zijn erg enthousiast en zien de kinderen helemaal opbloeien in de buitenruimte.

 

Vier seizoenenlessen op de Speeldernis

Elk jaar kan een klas ervoor kiezen om mee te doen aan vier natuureducatie lessen. De kinderen leren onder andere over paddenstoelen, recycling, kringlopen, voedsel, insecten, energie, warmte en water. In de herfst maken de kinderen bijvoorbeeld zeilbootjes van riet en in de zomer ervaren de kinderen bij het rivieren spel de invloed van het water op de stad.
Elke seizoenenles worden er andere activiteiten aangeboden die qua thematiek op elkaar aansluiten. Onze educatief medewerkers hebben de lessen steeds op eenzelfde manier gestructureerd.
Zo starten ze standaard met een inhoudelijke introductie en een spel waarbij de kinderen kunnen bewegen en verkennen.
Daarna volgt een kleine pauze, waarna verschillende werk en spelvormen aangeboden worden.
Tot slot kunnen de kinderen, iets (uit de natuur) maken en iets proeven uit de natuur bij het kampvuur.
De lessen op de Speeldernis zijn geschikt voor 1 of 2 klassen per ochtend en sluiten het best aan bij leerlingen van groep 3 t/m 6. Een les duurt ongeveer 3 uur inclusief vrij spelen.

 

Kerndoelen basisonderwijs

Zowel het natuur lesprogramma als het lesprogramma waar meer nadruk ligt op duurzaamheid, sluiten aan op verschillende kerndoelen van het primair onderwijs, te weten: de doelen onder ‘mens en samenleving’ en onder ‘natuur en techniek’. Het gaat om de kerndoelen 39, 40, 41, 43, 45, 48 en 44.

 

Kosten

Een seizoenenles voor één klas (uitgaande van +/- 15 tot max. 30 kinderen) kost €350 inclusief materialen, koffie en thee voor de leerkrachten en vrij spelen. Vier lessen verspreid over de herfst, winter, lente en zomer komen dus op 1400 euro. Rotterdamse basisscholen kunnen voor de seizoenenlessen bij de Speeldernis voor een gereduceerde prijs busvervoer reserveren via Buzz010.

 

Educatie op maat in de Speeldernis

In overleg zijn er ook educatieve programma’s mogelijk voor kleuters of groep 7 en 8. Voor groepen groter dan twee klassen tegelijk kunnen we een schoolreisje aanbieden waarbij de kinderen vrij spelen en in groepjes na elkaar deelnemen aan één of twee losse educatieve activiteiten; zoals iets maken bij het kampvuur. Meer informatie hierover is te vinden via https://speeldernis.nl/speeldernis-scholen/schoolreisjes)

 

Speeldernis op school

Behalve lessen op de Speeldernis volgen kunnen wij een natuureducatief programma aanbieden op het schoolplein of in openbaar groen vlakbij school. Het programma stemmen wij af op de groepsgrootte, leeftijd en de mogelijkheden die de buitenruimte biedt.

 

Meer informatie of reserveren

Enthousiast geworden over de natuur educatielessen en wil je reserveren voor het vier seizoenen programma of voor een losse les?
Neem contact op met Wendy Walop via wendy@speeldernis.nl

Vlinder illustratie

Over de Speeldernis.

Lees hier meer over onze missie en werkzaamheden