Natuursprong is een landelijk programma dat kinderen uitdaagt om in de natuur te spelen en bewegen, om zo beweegarmoede en obesitas tegen te gaan.

Natuursprong op de Speeldernis

Natuurspeeltuin de Speeldernis biedt kinderen een hectare vol avontuurlijke speelnatuur. Het is de Natuursprong-locatie in Rotterdam, waar kinderen op een vrije, niet-competitieve manier kunnen spelen en bewegen. Voor deze unieke plek heeft de Speeldernis het oorspronkelijke Natuursprong programma aangepast aan de mogelijkheden in Rotterdam. Hieruit is o.a. de Natuursprong training voor spelbegeleiders voortgekomen.

Natuursprong op de Speeldernis

De training

De Speeldernis leidt kinder- en jeugdwerkers, begeleiders van schoolse en buitenschoolse activiteiten op, om beweegactiviteiten te organiseren in een natuurlijke omgeving. Uiteindelijk is het de bedoeling dat kinderen, door de begeleide beweegactiviteiten, zo enthousiast worden, dat ze ook in hun vrije tijd meer gaan bewegen. Na de training is de deelnemer op de hoogte van het belang van (buiten)spelen voor kinderen van 4 tot 12 jaar, op de hoogte van spelmogelijkheden in speelnatuur en park, vaardig in het ontwikkelen en aanpassen van beweegspellen voor de eigen doelgroep en gemotiveerd om spelplezier en spelbeleving bij kinderen te stimuleren.

Tijdens de trainingsdag doet de cursist op praktische wijze kennis en ervaring op met het organiseren van beweegactiviteiten in de natuur.

Aan het eind van de training krijgt de cursist een huiswerkopdracht mee voor de terugkomdag (examen).

Voor de terugkomdag organiseert iedere cursist een bezoek aan de Speeldernis met circa 10 kinderen uit de eigen wijk en verzorgt daarbij een beweegactiviteit voor deze kinderen.

Tevens wordt Natuursprong in praktijk gebracht in de eigen wijk, waar een beweegactiviteit wordt uitgevoerd als onderdeel van het reguliere werk. Eventueel kan een medewerker van de Speeldernis de activiteit bijwonen en ondersteuning bieden.

Na afronding van de training ontvangt iedere deelnemer een Natuursprong certificaat.

Aan de slag in de wijk

Na afronding van de training passen de cursisten hun spellen toe tijdens hun pedagogische werk in de wijken. Dat kan wekelijks, als onderdeel van het reguliere werk, of vier keer per jaar, bijvoorbeeld als onderdeel van kindervakantie programma’s.

Inschrijven

Organiseert u regelmatig activiteiten voor kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar, bijvoorbeeld als kinder- of jeugdwerker of begeleider van schoolse of buitenschoolse activiteiten, en wilt u vaker beweegactiviteiten in de natuur organiseren voor uw doelgroep?

 Geïnteresseerd?

Geïnteresseerd in de Natuursprong training voor spelbegeleiders op de Speeldernis? Neem dan contact op via educatie@speeldernis.nl of bel na schooltijd 010 – 4158583 om de mogelijkheden te bespreken.

 

De Natuursprong training voor spelbegeleiders wordt verzorgd door
Speeldernis Natuursprong

Het programma wordt gesubsidieerd door
zonMW

Natuursprong is ontwikkeld door
natuursprong_logootjes