Spelenderwijs van de natuur leren

Spelenderwijs leren over de natuur om je heen: het klinkt ideaal en dat is het ook.

De Speeldernis biedt natuur- en duurzaamheidseducatie (NDE) lessen aan voor basisschoolklassen. Deze lessen lijken op een avontuurlijk schoolreisje waarbij de kinderen bewust en onbewust veel leren over de natuur. Het is geen doordeweekse les als elk ander, maar een ochtend bij ons op locatie waar ze naar uitkijken. Niet alleen 99% van de kinderen die de lessen bij ons volgen zijn enthousiast, maar ook de leerkrachten en andere begeleiders.
Waar kan je beter leren over de seizoenen dan buiten in de natuur? Bij ons kan een klas daarom vier natuureducatie lessen volgen gedurende het schooljaar, voor elk seizoen één. Tijdens het veelzijdige programma leren de kinderen over paddenstoelen, recyclen, kringlopen, voedsel, insecten, energie, warmte, water en nog veel meer.

 

Tweede Natuur pakketten

De Natuur- en Duurzaamheids Educatie (NDE) lessen op de Speeldernis worden al jaren enthousiast gevolgd en beleefd door leerlingen, docenten en ouders. Daarom is het ‘Tweede Natuur-pakket’ ontwikkeld. Hiermee kunnen leerlingen de lesstof die ze tijdens de NDE lessen bij ons hebben beleefd op school herhalen en zich verder verdiepen.

Omdat ons NDE aanbod draait om de seizoenen, krijgen de klassen elk seizoen een les. Na elke NDE les krijgt de klas een nieuw ‘Tweede Natuur’ seizoenenpakket te leen. Voor deze pilot zijn er in totaal 3 verschillende seizoenenpakketten ontwikkeld: herfst, winter en lente. De zomerles is immers de laatste les en daarna komt de klas dus niet meer terug om het pakket/ de tas in te ruilen. Lees via deze link meer en klik verder op het seizoen om informatie te vinden over elk seizoenen pakket.

 

Educatie op maat

Wil je graag met de hele school op bezoek komen? We zijn erg flexibel en kunnen een programma op maat aanbieden. Om de beurt kunnen er dan groepen deelnemen aan één of twee losse educatieve activiteiten. De andere kinderen die niet aan de beurt zijn kunnen dan vrij spelen. Meer over dit onderwerp vind je bij Schoolreisjes. Is het ingewikkeld om vervoer te regelen voor alle leerlingen? Dan kunnen wij ook naar jullie toe komen.  We ontwikkelen een passend programma voor de deelnemende leerlingen en de mogelijkheden die de omgeving biedt. Meer weten? Lees meer onder De Speeldernis op school. Ook kunnen we een programma aanbieden voor de kleuters of juist de oudste leerlingen. Neem even contact met ons als je vragen hebt over educatie op maat of wilt reserveren.

Het overzicht van onze concept aanpak vind je hier.

Je bent ook altijd welkom voor een rondleiding bij de Speeldernis.

Vlinder illustratie

Over de Speeldernis.

Lees hier meer over onze missie en werkzaamheden