Proeven

Proeven

Paddenstoelensoep

Sommige paddenstoelen zijn eetbaar en lekker! Zoals de champignon, de oesterzwam of het eekhoorntjesbrood. Je kunt ze bijvoorbeeld bakken en op een broodje doen, of in de soep!

Maar let op: de meeste paddenstoelen zijn giftig en kunnen zelfs dodelijk zijn. Pluk ze nooit zelf maar koop ze in de winkel!

 

Voor het maken van Paddenstoelensoep heb je nodig:

Uit de keuken:

  • grote soeppan (5 liter of meer)
  • keukenpapier of paddenstoelen borsteltje
  • mesje
  • snijplank
  • pollepel
  • soeplepel, soep kommen, lepels

Uit het Tweede Natuur-pakket:

  • de 4 bouillonblokjes 

Uit de winkel/ van de markt:

  • 500 gram paddestoelen
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 takje tijm
  • 100 gram roomboter
  • zout en (versgemalen) zwarte peper
  • eventueel 4 eetlepels peterselie, fijngehakt

Aan de slag:

  • Veeg de verse paddenstoelen schoon met een stukje keukenpapier*. 
  • Snijd grote paddenstoelen in plakjes. 
  • Pel en snipper de ui en de knoflook.
  • Smelt de boter in de pan. 
  • Doe de ui erbij en bak ongeveer 2 minuten. 
  • Doe de paddenstoelen en tijm bij de ui en bak nog ongeveer 5 minuten. 
  • Schep af en toe om. 
  • Pers de knoflook erboven uit. Breng op smaak met zout en peper.
  • Kook 1½ liter water, voeg de bouillontabletten toe en giet bij de paddenstoelen.
  • Schep de soep in een kom en bestrooi met peterselie.

* Tip: Een paddenstoel is net een spons, hij ‘zuigt’ alle vloeistoffen op. Maak de ze dus niet schoon met water maar altijd met een keukenpapiertje of paddenstoelen borsteltje, zo veeg je het vuil en stukjes aarde er zo vanaf! 

Over de Speeldernis.

Lees hier meer over onze missie en werkzaamheden