Spel 

 

Bladeren en vruchten spel

 

In de winter gaat de natuur in rust. Bladeren liggen op de grond als een warm dekentje. Ze composteren uiteindelijk tot nieuwe aarde, vol voeding voor het nieuwe jaar. 

De vruchten, noten en zaden worden in de loop van de herfst en winter door vogels opgegeten. Zo zijn zowel de bladeren als de vruchten van de bomen voeding in de natuur!

Met dit spel ontdekken we verschillende bladeren en vruchten van bomen en struiken en hoe ze heten.

 

[ BOVEN NODIG]

Je kunt dit spel op verschillende manieren spelen. De vruchten variant is geschikt voor groep 4 tot 6. De bladeren variant is moeilijker, want sommige bladeren lijken erg op elkaar. Voor groep 1 tot 3 kun je er een verstopspel van maken: verstop de zoekkaarten en laat ieder kind zelf het gevonden plaatje opzoeken op de opdrachtkaart (hiernaast). 

 

Nodig

– de 16 informatiekaarten om op te hangen. Hier staan op: één groot en één klein plaatje, de naam van de boom of struik en de latijnse naam (zie de bladzijde hiernaast)

 

– de 16 zoekkaarten met dezelfde plaatjes van de vruchten van de bomen (of struiken) zoals ze, in het klein, op de informatiekaarten staan, maar zonder naam

 

– de 16 zoekkaarten met dezelfde plaatjes van de bladeren* van de bomen (of struiken) zoals ze op de informatiekaarten staan, maar zonder naam
* deze kaarten kunnen worden gebruikt als extra moeilijke variant

 

en zoekkaart met blad,

 

– een opdrachtkaart

– 2 of meerdere spelers

 

Doen

  • Hang allereerst de informatiekaarten (buiten) op. Deze kaarten blijven hangen.
  • Verdeel de klas in tweetallen en deel de zoekkaarten met vruchten uit.
  • Laat de kinderen de juiste informatie op de juiste opgehangen kaart vinden. Vraag hoe de vrucht heet. 
  • Geef ieder tweetal een nieuwe zoekkaart wanneer het juiste antwoord van de eerdere kaart gegeven is. Ga door zolang de kinderen het leuk vinden of tot het eerste tweetal alle kaarten gevonden heeft.
  • *Om het moeilijker te maken kunnen de kinderen (vanaf groep 6) ook de ‘bladeren’ zoekkaarten krijgen. 

 

Nog meer!

Ben je alleen? Speel dan memory, en zoek de juiste blad-vrucht combinatie. En om het nog moeilijker te maken: zoek welk blad bij welke vrucht hoort, extra uitdagend!

 

Tip! Het spel is extra leuk in combinatie met het zoeken naar echte bladeren of vruchten buiten.

Vlinder illustratie

Over de Speeldernis.

Lees hier meer over onze missie en werkzaamheden