Proeven
Appelmoes
Appels pluk je in de herfst. Je kan ze gelijk opeten. Als je er heel veel hebt, kun je ze ook makkelijk bewaren, voor een later moment. Je kunt ze dan wel het best koel wegleggen. Bijvoorbeeld in een donkere schuur of in de groentela van de koelkast. Dan blijven ze extra lang vers en kun je ze in de winter nog tot moes koken. Appelmoes!
Nodig
Uit de keuken:
- grote soeppan (5 liter of meer)
- snijplank
- pollepel
- staafmixer of pureestamper
- bordjes en lepeltjes (als je het gelijk wilt opeten)
- schone lege (jam) potjes voor als je de appelmoes wilt bewaren
Uit het Tweede Natuur-pakket:
- 10 appelsnijders
- 1 kaneelstokje
Uit de winkel / van de markt:
- 1 kilo appels, bijvoorbeeld Elstar, Jonagold, Cox Orange
- suiker (naar smaak, alleen als de appels zuur zijn)
Doen
- Schil de appels.
- Snijd ze in stukken met de appelsnijder. Haal het klokhuis eruit.
* Tip: de appelschillen en de klokhuizen kun je aan de vogels voeren, die zijn er dol op!
**Tip: doe een wedstrijd ‘Wie maakt de langste appelschil?!’ En kijk of de schil net zo lang is als jij bent!
- Doe de stukken appel in een pan en voeg 4 eetlepels water toe.
- Voeg het kaneelstokje toe.
- Doe een deksel op de pan en breng het geheel aan de kook. Kook de appels in ongeveer 5 – 10 minuten zacht en gaar.
- Neem de pan van het vuur. Pas op, de pan is heet!
- Prak met een lepel, vork of pureestamper de stukken appel wat kleiner. Of pureer de appels met een staafmixer als je een gladde appelmoes wilt.
- Proef voorzichtig en voeg suiker toe als het niet zoet genoeg is. Laat de appelmoes verder afkoelen.
- Verdeel de appelmoes over de borden of de potjes.