Proeven
Brandnetelsoep
In de lente gaat alles weer groeien, ook het onkruid in de tuin… maar wist je dat veel soorten onkruid heel nuttig zijn? Zo leggen vlinders hun eitjes onder brandnettelblaadjes, zodat ze goed zijn beschermd tegen roofdieren. Als er rupsen uit die eitjes komen, kunnen ze ook gelijk van de blaadjes eten, handig hé? Maar niet alleen insecten kunnen brandnetels eten, wij ook! En door ze op te eten, kunnen ze zich minder goed verspreiden in de tuin.
Nodig
Uit de keuken:
- grote soeppan (5 liter of meer)
- vergiet
- mesje
- snijplank
- pollepel
- soeplepel, soepkommen, lepels
- zout, (versgemalen) zwarte peper
Uit het Tweede Natuur-pakket:
- 10 appelsnijders
- 1 vergiet vol met brandnetels
- 2 aardappels
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 50 gram roomboter of 3 eetlepels olijfolie
- eventueel een scheut slagroom
- Was de versgeplukte brandnetels schoon en laat ze uitlekken in het vergiet.
- Kook ondertussen 1,5 liter water en voeg de bouillontabletten toe.
- Knip/snij/scheur de blaadjes van de brandnetels in kleine stukjes en doe ze samen met de bouillon in de pan.
- Laat alles ongeveer 10 minuten koken.
- Als je een gladde soep wilt, kun je de soep pureren met een staafmixer.
- Breng de soep op smaak met zout en peper.
- Schep de soep in een kom.
- Schenk er eventueel nog een scheutje slagroom over.
Buiten zoeken:
Voor extra lekkere soep
Uit de winkel:
Tip: pluk brandnetels met keukenhandschoenen aan; of pak de blaadjes van ondereen vast en strijk in de richting van de haartjes mee, zo voorkom je dat je gestoken wordt!
Kijken
Voordat jullie zelf aan de slag gaan, is het misschien handig en leuk om het filmpje van de Speeldernis te kijken: de Brandnetel challenge.
Let op!
Brandnetel groeit overal. Zorg dat je alleen op een schone plek plukt, bijvoorbeeld in je eigen achtertuin, of in een buurttuin. Pluk niet net langs het pad, maar iets verder het groen in. Pluk alleen de bovenste blaadjes, die zijn lekker mals!
Doen
Voor een extra lekkere soep:
– Pel en snipper de ui en de knoflook.
– Schil de aardappels en snijd ze in blokjes.
– Verhit de boter of de olie in de pan. Bak de ui ongeveer 2 minuten.
– Schep hier de aardappelblokjes en knoflook door en bak even mee.
Eet smakelijk!
*Tip: Je kunt deze soep ook met andere soorten onkruid maken. Zoek bijvoorbeeld zevenblad of paardebloem-bladeren, of een mengsel van alles.