Nieuwjaarsfeest – 14 januari 2024
Het nieuwe jaar is weer begonnen. We hebben net kerstvakantie gehad en alle kerstbomen worden weer opgeruimd. Tijdens het nieuwjaarsfeest planten we onder andere kerstbomen met kluit in de tuin en doen we een speurtocht naar natuurmaterialen waar we daarna mee gaan knutselen. Er wordt een mooi verhaal verteld over de winter en we maken kerstboomnaalden thee met kaneelbroodjes bij het kampvuur.

Voorjaarsfeest – 25 februari 2024
Er komen alweer wat kleine blaadjes aan sommige bomen en er bloeien zelfs al weer een paar struiken. Het wordt dus bijna voorjaar! De vogels gaan al een beetje op zoek naar een goede plek waar ze misschien een nest kunnen maken dus kunnen we perfect mooie vogels gaan spotten met de verrekijker. We gaan kaarsen maken en pannenkoeken bakken bij het kampvuur.

Lentefeest – 24 maart 2024
De bomen worden alweer groener en de dagen worden wat langer. De insecten worden op een mooie zonnige dag weer wakker. Tijdens dit lentefeest staat de bij centraal. Er wordt naar bijen gespeurd, bijen geknutseld met dennenappels en er wordt een leuk bijenverhaal verteld. Bij het kampvuur worden eieren gekookt om die daarna te gaan verven.

Ijsheiligen – 12 mei 2024
De nachten worden niet meer zo koud en dat betekend dat er weer jonge planten in de grond kunnen worden gezet. Vanaf ijsheiligen is de kans klein dat er nog nachtvorst komt en dat vieren we dit jaar voor het eerst. We maken onder andere zaadbommetjes en er worden broodjes gebakken bij het kampvuur om lekker op te eten met zelfgemaakte kruidenboter.

Zomerfeest – 23 juni 2024
Het is bijna zomer. De zon schijnt als het goed is lekker en we kunnen verkoeling zoeken in de waterstroom. Er worden leuke zomerse activiteiten georganiseerd.

Herfstfeest –  Datum nog niet bekend
De bomen verliezen hun bladeren en de dagen worden korter. Tijdens het herfstfeest organiseren we allemaal herfstige activiteiten zoals het maken van lampions, een optocht lopen, en opwarmen bij het kampvuur met een lekker hapje.

Winterfeest – Datum nog niet bekend
Het winterfeest wordt gevierd in december en draait om het leven in kou. We maken bijvoorbeeld samen vetbollen, gevulde dennenappels en pindaslingers voor de vogels, en versieren daarmee de Speelderniskerstboom. Het vuur houdt iedereen lekker warm en de kinderen ervaren dat kou geen belemmering is om buiten plezier te hebben.

Vlinder illustratie

Over de Speeldernis.

Lees hier meer over onze missie en werkzaamheden