Het verhaal van Natuurspeeltuin de Speeldernis (tot stand gekomen dankzij Manfred Bik)

Nieuws

We zijn reclamemaker, strateeg en schrijver Manfred Bik (1964-2021 ) heel dankbaar voor de prachtige narrative en het traject dat hij met ons begin 2021 heeft doorlopen om tot onderstaande tekst te komen.

Wij zijn De Speeldernis en wij zijn het gras dat tussen de tegels groeit. Je mag ons ook het onkruid van de stad Rotterdam noemen, dat vinden wij een erenaam. Volgens ons is het namelijk héél belangrijk dat er iets groens tussen de tegels groeit, want anders heeft het beton gewonnen.
De Speeldernis is begonnen als een stukje stedelijke wildernis: een plek voor kinderen om tóch te spelen in de natuur, al woon je in een omgeving waar vooral hoge torens lijken te woekeren. Het was meteen raak. We zijn de oudste natuurspeeltuin van Nederland, en vanaf het begin was er een grote toeloop. Achteraf gezien niet zo gek, in een land waar nog maar zo’n 40 procent van de mensen in landelijk gebied woont.
De klik tussen kinderen en de natuur is zo weergaloos, omdat het zo vanzelfsprekend is. De natuur biedt zijn eigen speelgoed in de vorm van bomen en water en stenen, waardoor ze uitgedaagd worden om te klimmen, te rennen, te bouwen en te sjouwen, vies te worden en een schram op te lopen – al die dingen die horen bij het kind-zijn. Hutten bouwen, vlotten bouwen, diertjes kijken, zelf vuur maken en popcorn poffen: de natuur is de spannendste game die je de stadsjeugd kunt bieden.

Zo begon het dus; zo schoot De Speeldernis wortel. We werden een honk waar ook een Buiten Schoolse Opvang gevestigd is. Waar schoolreisjes naartoe komen en allerlei naschoolse activiteiten georganiseerd worden. Waar je een verjaardagsfeestje kunt vieren. Waar je als ouders lekker buiten zit, terwijl de kids hun gang gaan.

Maar voor je het weet vertellen we alleen wat er zo leuk is aan De Speeldernis. En spelen in de natuur: dat is niet alleen leuk, het is ook belangrijk, weten wij inmiddels. Het is fysiek en geestelijk zo ongeveer het gezondste dat je kunt doen: kinderen gaan er letterlijk en figuurlijk beter van in hun vel zitten. Het is bijna onmisbaar voor ze, dat blijkt uit steeds meer onderzoek. Bovendien: waar kun je beter over de natuur praten met kids, dan in de natuur? Vanuit die gedachte organiseren wij samen met scholen heel waardevolle natuureducatieprogramma’s. Waardevol, omdat het belevenissen zijn, geen lesjes. Samen met een imker naar de larven en de bijen kijken – we noemen maar een voorbeeld – dat is toch iets anders dan het plaatje in het boek. En ‘watermanagement’ of ‘duurzaamheid’, dat zijn geen woorden voor kinderen. Maar zelf een dam in een riviertje bouwen en samen ontdekken hoe nuttig de diertjes in de tuin zijn: dat verstaan ze perfect.

We zeiden het al: we zijn een soort onkruid, dus wij groeien overal waar we maar enigszins de kans krijgen. Zo kijken we samen met de gemeente Rotterdam en andere partners naar het vergroenen en kindvriendelijk maken van schoolpleinen en wijken. We hebben ondertussen zoveel ervaring met de combinatie natuur en kids, dat onze kennis overal nuttig kan zijn. We krijgen zelfs bedrijven het bos in. Samen met teams of afdelingen organiseren we bedrijfsuitjes, waarbij iedereen de handen uit de mouwen steekt om De Speeldernis te onderhouden – en geloof ons: bezig zijn in de natuur, dat heeft niet alleen een blije, blozende uitwerking op kinderen.

Bij alles dat we doen kijken we naar de groeimogelijkheden, zo zitten we in elkaar. Dus ook als hier iemand stage komt lopen of een werkplek krijgt, dan zijn wij bezig met hoe die persoon het best tot bloei kan komen. We zijn inmiddels een mooie club geworden, daar zijn we dankbaar voor. We worden omgeven door vrijwilligers en vrienden, donateurs en fans. Maar wij zijn net als de natuur zelf: we staan te popelen om verder te groeien. In onze droom zijn we geen speeltuin, maar een beweging; een beweging die net als klimop steeds een nieuw takje groen over het grijs laat groeien.

Daarom nodigen we jou uit. Doe met ons mee, op welke manier dan ook. Of je nou moeder bent of vader; buurtgenoot, gemeente, school of bedrijf: doe mee. Laten we samen voorkomen dat de stad onze kinderen overwoekert. Laten we zorgen dat kids en de natuur vriendjes zijn, zodat ze samen kunnen groeien, groeien, genieten, groeien.

De tekst van Manfred hebben we terug laten komen in deze film die gemaakt is door student (en vrijwilliger) Keno Aladjuz en tot stand kwam dankzij de medewerking van diverse collega’s van de Speeldernis en natuurlijk ons publiek: kinderen!

Vlinder illustratie

Over de Speeldernis.

Lees hier meer over onze missie en werkzaamheden